teisipäev, 8. november 2011

228. Madriid / osa 3


Carabanchel Housing, Dosmasuno Arquitectos, Madriid, Hispaania, 5. mai 2011


Carabanchel 17, Amann Canovas Maruri Arquitectos, Madriid, Hispaania, 5. mai 2011

Oma ringkäikudel näidati meile Madriidi kaasaegseimaid sotsiaalmajarajoone, mille monotoonsust olid ilmestama ning Madridi arhitektuurituristide poolt kuulsaks looma pandud hooned, mida olid projekteerima kutsutud "Star-architects from the star system" (nt MVRDV) ja kohalikud ärksama meelega arhitektid. Tellija andis vabad käed ning ideed on olnud väga lennukad ja tulemused üksikobjektide näol põnevad ja igati muljetavaldavad.

Imetlemiseks mõned lingid:

AGA

Tundub, et (eriti sotsiaalmajadesse püüdlevad?) madriidlased on suhteliselt traditsioonilist eluviisi pooldavad. Ehk siis: inimestele meeldib suletud ja viilkatusega tellismaja, sirgeid jooni jms kaasaegseid liigutusi peetakse odavaks ning maamärk-maju on raske elanikele "müüa".

Paar näidet mainit' suletusest - algselt poolavaliku ruumina kasutatavad sisehoovid on suvalise aiaga ära tarastatud:


Samuti on tüüpiline, et arhitektide poolt ette nähtud äripinnad esimesel korrusel on kasutuseta ja punaste tellistega täis laotud, isegi ära pole värvitud:




Kui astuda paar sammu tagasi ja vaadata maja asemel tema naabruskonda, siis ei lähe pilt paremaks. Ühest küljest see, et nende uute piirkondade (ehitatud viimase 10 aasta jooksul) planeerigud tunduvad oma ülemäära laiade tänavate ja lagedate aladega pärinevat kuskilt 60ndatest-70ndatest (Lasnamäelased leiavad nii mõndagi äratuntavat), teisalt ei seostu "staarmajad" kuidagi oma ümbruskonnaga vaid on pealtnäha juhuslikult oma asukohta poogitud.

Linnaplaneerija/urbanist Jasper Massink tegi pilti:

"This is how architects make pictures..."



"... and this how Urban Designers make pictures. I see a lot of job opportunities in Spain."



Ma ei teagi, kelle viga see kõik kokkuvõttes on - projektipõhine lähenemine, kus ei suudeta arvesse võtta olukorda enne ja pärast projekti lõppu või siis fakt, et Hispaanias ei eksisteeri linnaplaneerija elukutset ja haridust (mille üle kurtis ka meile loengut pidanud Madridi Tehnikaülikooli professor). Ajakirjades paistavab kõik väga eeskujulik, aga...
Vaatasin Carabancheli piirkonda just esimest korda Google Mapsist - kena ja loogiline keik - nagu oleksin 7 aastat tagasi Sim City 4 mänginud, aga... võib-olla sealt pilvede vahelt planeerimine ongi põhjus.


Kõige tagatipuks pole meilgi nt Loopealse ja viimaste uudiste vaimus üldse hõiskeiks põhjust, lõppkokkuvõttes mõlemad alles mõnda aega tagasi iseseisvunud rahvad, "igava põhjamaani" on veel aega ja ruumi küll.

***

Pärast 3 päeva giidide sabas jalutamist saavutas päeva nalja staatuse Koeni ja Dagmari homset kirjeldav (ja täiesti tõsimeeli öeldud) lause "...and tomorrow we're going to have a walking tour!".

Sildid: ,